Trwa ładowanie proszę czekać ...

Do jakiej okazji pasuje białe wino?

31 grudnia 2016

Białe wino wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Warto jednak wiedzieć o tym, że nie jest one rekomendowane do każdego z nich. Na jakie okazje najlepiej wybrać białe wino, aby nie popełnić faux-pas?

Wino określane mianem białego powstaje z tych samych owoców winogron, z których tworzy się wino czerwone. Główną różnicą jest fakt, że do białego wina wykorzystuje się bezbarwny miąższ winogron ze skórką jasną lub ciemną. Efektem jest napój o odcieniach koloru beżowego czy żółtego. Dostępne w sprzedaży białe wino może mieć rozmaite smaki i aromaty, za co odpowiedzialne są wykorzystane szczepy winogron, ilość cukru, a także wykorzystane metody produkcji. Wśród najbardziej popularnych win białych znajdują się te wytrawne, ale również można znaleźć je w innych wariantach – jako słodkie, półsłodkie czy lekko wytrawne.

Przede wszystkim białe wino zalecane jest do potraw lżejszych. Do tych cięższych, tłustszych wykorzystuje się wino czerwone. Białe wino wytrawne najczęściej serwowane jest do obiadów i kolacji, z kolei wino słodkie i półsłodkie do deserów, ale, oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je do potraw obiadowych czy na kolację, gdy pojawiają się w nich słodkie smaki.

Wino białe doskonale komponuje się z:

  • rybami
  • drobiem
  • owocami morza
  • serami
  • grzybami – oprócz prawdziwków
  • wędlinami
  • pasztetami
  • wątróbkami

Aby wino białe mogło rozwinąć w pełni swój aromat i smak, konieczne jest serwowanie go w odpowiedniej temperaturze. Wina półwytrawne, lekko wytrawne i wytrawne powinno się podawać w temperaturze od 8 do 12 stopni Celsjusza, z kolei wina słodkie i półsłodkie w temperaturze nieco niższej, a mianowicie od 6 do 10 stopni Celsjusza.

Białe wino powinno być zaserwowane w kieliszkach nieco wyższych i smuklejszych od tych, które stosuje się do wina czerwonego.

Warto również pamiętać o kilku ważnych zasadach, między innymi w przypadku potraw w sosie to właśnie sos powinien decydować o wyborze wina. Wina nie powinno się łączyć z takimi postawami jak zupy, jajka, szpinak, karczochy, czekolada czy potrawy z octem.

Artykuł sponsorowany