Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jak przygotować pyszną, rozgrzewającą czekoladę do picia?

4 marca 2021 0

​Kremowa, aromatyczna gorąca czekolada to doskonały napój na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Może być podawana wiele sposobów, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć kompozycję idealną. Co więcej, jej przygotowanie w domowym zaciszu nie jest skomplikowane – wystarczy podążać za kilkoma wskazówkami.

Dobór składników

Podstawą napoju jest oczywiście czekolada – w jego klasycznej wersji doskonale sprawdzi się na przykład czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel. Warto również poeksperymentować w zależności od upodobań i jako bazę wybrać nieco słodszą czekoladę mleczną lub białą. Kolejnym ważnym składnikiem jest śmietana kremówka, dzięki której napój zyska kremową konsystencję. Śmietanę można z powodzeniem zastąpić mlekiem, jednak wtedy gorąca czekolada może nieco przypominać kakao.

Sposób przygotowania

W naczyniu jako pierwsza powinna pojawić się śmietana, opcjonalnie z dodatkiem mleka – do niej należy powoli dodawać pokruszoną wcześniej czekoladę. Przygotowując gorącą czekoladę, z całą pewnością nie należy się spieszyć. Najważniejsze jest, aby była podgrzewana powoli i ciągle mieszana. Ponadto, nie powinno się doprowadzać napoju do zagotowania. Dzięki takiej metodzie przyrządzania, gorąca czekolada jest dokładnie rozpuszczona, a jej konsystencja idealnie gładka.

Dobór dodatków

Czekolada do picia sama w sobie smakuje doskonale, a przy tym świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami. Dobrym pomysłem jest użycie przypraw, na przykład chilli, cynamonu lub soli, a ciekawą propozycją jest również gorąca czekolada z dodatkiem wanilii lub aromatu migdałowego. Ponadto, napój doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie konfitury wiśniowej lub różanej.

Sposób podania

Warto zwrócić uwagę również na sposób podania napoju. Posłużyć do tego może standardowy kubek lub wysoka szklanka jak do caffe latte. Czekoladę do picia można również z powodzeniem dekorować – na przykład bitą śmietaną, lekko oprószoną kakao lub kolorową posypką. Możliwości są niemal nieograniczone.

Artykuł partnera